SW maakt ruimte voor nieuwe bewoner bij Thomashuis

Het is weer eens wat anders, een oude woonboerderij in plaats van een flat of appartementencomplex. Zo’n boerderij is een typische huisvesting voor een Thomashuis. De Thomashuizen zijn een concept van franchisegever De Drie Nootenbomen. Ze worden bewoond en gerund door 2 zorgondernemers die een fijn thuis bieden voor 8 of 9 bewoners met een verstandelijke beperking.

SW heeft inmiddels al 15 opdrachten van renovaties of verbouwingen aan een gehuurde accommodatie van De Drie Notenboomen mogen uitvoeren. Voor het hoofd van renovatieteam Zuid, Marco van Os, zijn deze opdrachten op het lijf geschreven. Als voormalig vrijwilliger bij een Thomashuis, weet hij dat de werkzaamheden een enorme impact hebben op de bewoners. Marco weet uitstekend hoe projecten moeten verlopen, zodat de bewoners zo min mogelijk last ervaren. Zo zet hij onder andere bij alle Thomashuizen het timmerduo, vader en zoon, Peter en Sven Rikken in. Zij kunnen goed omgaan met de doelgroep en maken, tussen de werkzaamheden door, grapjes met de bewoners.

Droogrot in balken van zoldervloer

Bij Thomashuis Ouderkerk aan den IJssel realiseerde SW een extra kamer. Volgens het beleid van De Drie Notenboomen moeten alle Thomashuizen 9 kamers hebben. Deze wens was doorgegeven en goedgekeurd door de eigenaar van het pand, Hof Wonen, voorheen Vestia. Vanuit hen kreeg SW de opdracht om de plannen voor verbouwing uit te werken, te budgetteren en uit te voeren. Helaas werd bij de start van de werkzaamheden, tijdens het breken, droogrot in de balken van de zoldervloer aangetroffen. De oude balken waren zodanig uitgenut dat ze geen kracht meer hadden. Aan Marco de taak om snel een passende oplossing te vinden. De vloer werd verhoogd met nieuwe balken, hierdoor is de vloer constructief veel beter. Bijkomend voordeel: De vloer maakt geen krakend geluid meer. Ook werd Marco gevraagd om mee te denken om een raampje boven de deur te maken. Het lukte hem zelfs om een oplossing binnen het budget te vinden.

SW houdt rekening met het ritme van de bewoners

Het overleg met de ouders over de werkzaamheden verliep via zorgondernemers Henk en Marit de Jong. Henk: “SW heeft zich goed aangepast aan de wensen van de ouders. Vooral met deze doelgroep is het belangrijk om je daaraan te houden.” Henk en Marit kijken terug op een prettige samenwerking. Marit: “Er wordt rekening gehouden met het ritme van de bewoners. Ook werden de werkzaamheden gefaseerd aangepakt, waardoor de bewoners op hun eigen kamer konden blijven. Door de werkzaamheden af te schermen met een zeil hadden de bewoners toch het idee dat hun kamer enigszins hetzelfde bleef.”

SW komt snel weer terug

Naast de kamer heeft SW ook opdracht gekregen voor onderhoud van de voorgevel van het pand en schilderen van de schuur. Aangezien de helft van de zoldervloer is aangepakt, is het de intentie om volgend jaar de 2e helft te vervangen.

9
Speciale bewoners
Samenwerking SW-Hof Wonen- De Drie Notenboomen
Voor ieder probleem een passende oplossing