/Brandweerkazerne te Almere

Planmatig onderhoud aan de Slangentoren

De in 1983 gebouwde Slangentoren van de brandweerkazerne in Almere is een icoon voor de stad Almere. Waar de Slangentoren in vroegere tijden gebruikt werd voor het drogen van de slangen na het doven van een brand, heeft deze toren geen functionaliteit meer. Omdat dit één van de eerste bouwwerken is in de gemeente Almere, wordt het momenteel als monument beschouwd. SW Vastgoedverbetering werd ingeschakeld om de toren esthetisch in stand te houden.

Door de ontdekking van chroom-6, een gevaarlijke stof voor de gezondheid, veranderde het project aanzienlijk. Chroom-6 komt voornamelijk voor bij treinmaterieel, vliegtuigen en materieel van defensie, maar nu ook bij een gewone staalconstructie.

Grote uitdaging door aanwezigheid chroom-6

Voor SW Vastgoedverbetering is het één van de eerste keren dat wij in aanraking kwamen met deze stof tijdens de uitvoering van een project. Onder leiding van SW werden diverse partijen ingeschakeld voor de uitvoering. Het zogenoemde beheersregime, dat is opgesteld door Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en Prorail is hierbij als handreiking toegepast.

Inmiddels is de staalconstructie van een nieuwe, zeer dicht, coatingsysteem voorzien. Hiermee is de constructie voor lange tijd tegen corrosie beschermd. Tevens zijn alle polycarbonaat platen vervangen voor nieuwe en zijn de bovenste stalen kozijnen in zijn geheel vervangen.

Marjolein vertelt je graag meer over dit project

Marjolein Tenhaeff

/ Uitvoerder