/Woonstad Rotterdam

Renovatie en verduurzaming met behoud van haar sociale huurders

De Rechthuislaan vormde met haar statige panden een van de hoofdstraten van historisch Katendrecht. Met winkels op de begane grond en woningen erboven werd ze in de volksmond de “Karbonadestraat” genoemd. Tijdens de stadsvernieuwing zijn de panden ingrijpend getransformeerd. De optelsom aan ingrepen is zo rigoureus dat je zonder historische beelden niet meer kon herkennen hoe deze straten er ooit hebben uitgezien. De Rechthuislaan en Tolhuislaan zijn, in opdracht van Woonstad, afgelopen jaar gerenoveerd en verduurzaamd, met behoud van haar sociale huurders. Dat betekende voor de bewoners dat ze hun geliefde wijk niet hoefden te verlaten.

De woningen aan de Rechthuislaan werden flink verduurzaamd. Gevels en daken zijn beter geïsoleerd en er zijn zonnepanelen geplaatst. Bij de achtergevels werd de gevelbeplating niet weggegooid maar beplakt met een warmgrijze folie en teruggeplaatst.

Genomineerd voor de Architectuurprijs Rotterdam

Een groot compliment voor dit project is de nominatie voor de Architectuurprijs Rotterdam, een mooi resultaat van de samenwerking met HP Architecten en opdrachtgever Woonstad.
Helaas namen we niet de Architectuurprijs mee uit Rotterdam, maar wel veel mooie woorden over de aanpak en het resultaat van dit project.

De jury was onder de indruk van het improvisatievermogen van het team achter dit project dat zich richtte op de historische kwaliteiten. Omdat originele geveltekeningen meestal niet meer beschikbaar waren en er soms op onnavolgbare wijze was ingegrepen tijdens de stadsvernieuwing, zagen de ontwerpers zich genoodzaakt te werken op basis van historische foto’s.
De vaardige renovatie onderscheidt zich zowel door architectonische kwaliteit als sociale waarde. Het laat zien dat dit soort investeringen haalbaar en waardevol is, een belangrijk signaal in een gemengde stad als Rotterdam die ook in een oververhitte woningmarkt woonruimte wil blijven bieden voor iedereen.