Vrouwelijke collega’s staan hun mannetje in het vastgoedonderhoud

Van RGS planvoorbereider tot manager planmatig onderhoud: steeds meer vrouwen werken in het vastgoedonderhoud. Toch zien de meeste mensen de bouw en onderhoudsbranche nog vaak als een echte ‘mannenwereld’. Hoe ervaren vrouwen dat zelf die actief zijn in onze branche? Drie vrouwelijke collega’s van SW delen hun persoonlijke ervaringen. Hoe gaan zij om met uitdagingen en successen in de voorheen typische ‘mannenwereld’ en ervaren zij dit ook zo?

Mannenwereld

RGS planvoorbereider Hilde Termeer, manager planmatig onderhoud Martine Keizer en bewonersbegeleider Suzan Hadarian werken al jaren in de bouw en vastgoedbranche, maar zien deze branche niet als ‘mannenwereld’. Zo staat Hilde nooit stil bij de man-vrouw verhouding: “Ik heb mijn studiekeuze gebaseerd op mijn interesses en kwaliteiten. Zo kwam ik automatisch in deze wereld terecht.” Martine sluit daarop aan: “Het gaat er niet om dat ik een vrouw ben. Ik doe graag iets waar ik blij van word.” Suzan staat er hetzelfde in: “Ik ervaar het niet op die manier dat ik als vrouw in een mannenwereld werk.” Hoewel de sector vastgoedonderhoud vooral uit mannen bestaat, ondervinden de dames hier geen hinder van. Hilde, Martine en Suzan volgen alle drie hun eigen passie en doen werk waar ze blij van worden.

Fijne werksfeer

Deze vrouwen vinden het geen probleem om in een branche te werken waar veel mannen werken. Sterker nog: deze dames kunnen heel goed samenwerken met de mannelijke collega’s. Hilde kan de duidelijke communicatie van mannen erg waarderen: “Mannen zijn duidelijk, eerlijk en rechtdoorzee!” Ook Martine kan goed opschieten met haar mannelijke collega’s. Tussen het werken door is er vaak ruimte voor een lolletje. “Ik kan altijd heel erg lachen met de mannen. Je kan lekker direct zijn en dat ervaar ik als prettig. Ook de mix man-vrouw in een team is heel waardevol is mijn ervaring. ”

Suzan voegt daaraantoe: “Ik heb als bewonersbegeleider echt een sociale rol. Ik kan goed vanuit empathie en emotie werken. De rest van mijn team, voornamelijk bestaand uit mannen, werkt vooral met feitelijke informatie. Zo vullen we elkaar goed aan.”

Je mannetje staan

Met mannen samenwerken is geen probleem. Toch stond Martine in het verleden wel eens voor een uitdaging: “In het verleden - voordat ik bij SW werkte - heb ik wel het gevoel gehad dat ik mij als vrouw moest bewijzen. Dan moest ik eerst laten zien wat ik kon, voordat mannen mij accepteerden” vertelt Martine. Ook Hilde staat altijd haar mannetje: “Mijn ‘mannetje staan’ gaat vanzelf. Ik ben eerlijk en direct qua karakter en dat kunnen mannen wel waarderen”. Daarbij helpt de fijne werksfeer van SW ook mee, zo vertelt Hilde tevreden: “De sfeer en cultuur van SW sluiten aan bij mij en ik voel me hier thuis.” Martine sluit hier zich graag bij aan.

Meer vrouwelijke collega’s in het vastgoedonderhoud

De drie vrouwen vinden het belangrijk dat iedereen zijn passie kan volgen. Zij hopen in de toekomst nog meer vrouwelijke collega’s welkom te kunnen heten bij SW. Martine deelt haar enthousiasme voor deze mooie branche: “Het is een heel leuke sector met mooie uitdagingen. Ik zou sowieso meer meiden aanmoedigen om iets in de techniek te gaan doen.” Hilde vult aan: “Wat mij betreft is iedereen welkom in onze branche!” Daar sluit Martine zich graag bij aan.