Van teamleider schilder tot uitvoerder, zo maakt René impact bij SW

In november 2009 startte René Schonewille zijn carrière bij SW Vastgoedverbetering. Daarvoor was hij al werkzaam als teamleider schilder voor een bedrijf in Hoogeveen, dat destijds werd overgenomen door SW. Met een nieuwe werkgever kwamen er ook nieuwe kansen voor René. Deze kansen hebben ervoor gezorgd dat hij kon doorgroeien naar de functie van uitvoerder. In dit artikel vertelt hij alles over zijn loopbaan bij SW.

Zijn hele leven met een kwast in zijn handen, dát zag René niet zitten. Dat zou voor hem geen uitdaging blijven, vertelt hij. Met mensen communiceren en dingen regelen, daar krijgt hij energie van. Toen hij ruim drie jaar geleden van SW het aanbod kreeg om de functie van uitvoerder te bekleden, greep hij deze kans met beide handen aan.

Een werkdag van een uitvoerder

Als uitvoerder bij SW is René verantwoordelijk voor het aansturen en begeleiden van timmerlieden en schilders. Zijn functie bestaat echter nog uit veel meer. Zo is geen dag hetzelfde, vertelt hij. “De ene dag ben ik op locatie om een project op te starten en de andere dag zit ik op kantoor mails te beantwoorden of andere voorbereidende werkzaamheden uit te voeren.”

Doorgroeimogelijkheden bij SW

René zit niet stil en houdt wel van een uitdaging. Zo begon hij in 2021 met de opleiding Uitvoerder, Renovatie en Onderhoud. Deze opleiding kreeg hij aangeboden door SW. Ondanks dat René al een poosje werkzaam was als uitvoerder en over veel ervaring beschikte, wilde de directie hem de kans geven om hiervoor een officieel certificaat te behalen. Hoewel hij al over behoorlijk wat kennis beschikt, komt hij tijdens zijn opleiding toch veel nuttige informatie tegen. Hij leert alles over contracten, bestellingen doorlezen, planningen opstellen, arbeidsnormen uitlezen en communicatietechnieken. “De opleiding is echt van A tot Z. Dat zou ik iedereen aanbevelen”, vertelt René.

De theorie uitvoeren in de praktijk

De theorie die hij leert in zijn opleiding, kan René nu in de praktijk brengen. Zo leert hij de risico’s van een project beter inschatten. Ook weet hij nu beter om te gaan met klantencontact. Wanneer René een klant een offerte toelicht, weet hij nu goed uit te leggen hoe bepaalde kosten zijn berekend. “De kosten zijn natuurlijk belangrijk voor een klant. Het is belangrijk dat ik de kosten goed kan verantwoorden en dat de opdrachtgever inziet wat het hem oplevert”, vertelt hij.

Waar René voorheen direct boven op een klus dook, communiceert hij duidelijker en vergaart hij meer informatie. “Ik heb ontzettend veel profijt van de opleiding” aldus René. Makkelijk vond hij het niet, want René’s werkdagen zijn altijd volgepland. “Iedere dinsdag had ik van 13.00 tot 20.30 uur les en studeren moest in mijn vrije tijd. Ondanks dat is het jaar voorbijgevlogen!”

Fijne werksfeer

Elke dag gaat René met plezier naar het werk. “Tuurlijk heb ik ook wel eens een baaldag, maar de dagen vliegen voorbij. Dat is een heel prettig gegeven”. René vindt SW tevens een heel sociaal bedrijf. “Er is veel interesse in privéomstandigheden en dergelijken. Dat heb ik bij andere werkgevers wel eens anders gezien. Toen kwamen we op hele grote bouwplaatsen bij onderaannemers terecht. Dan zie je hoe sommige bedrijven met personeel omgaan. Dat gaat bij SW veel beter. Petje af voor hoe zij dat doen.” Niet gek dus dat René nog graag voor lange tijd verbonden blijft aan SW.

De sfeer onderling is ook goed. Dat vind ik heel belangrijk. Van de projectafdeling tot aan de mensen op de werkvloer. De verhoudingen moeten gewoon goed zijn. Wij hebben elkaar allemaal nodig.

Investeren in de nieuwe generatie

Hoewel René het erg naar zijn zin heeft bij SW, maakt hij zich wel zorgen om het personeelsbestand. “Het aanbod van jongeren onder de 25 jaar is echt minimaal. Daarin moeten wij investeren.” SW Vastgoedverbetering is hier flink mee bezig door nauw samen te werken met de Schildersvakopleiding in Assen. Ook hebben we projecten met middelbare scholen. “Om de jeugd te laten zien wat wij bij SW allemaal doen, maken en kunnen, worden er doe-dagen georganiseerd bij ons op de zaak”, vertelt René. “Sommigen beginnen met de hamer en eindigen als calculator of werkvoorbereider. De mogelijkheid om door te groeien is zeker aanwezig binnen SW.”