Schilderen vanuit hangbruggen

De flats Heiningen, Bunthof en Groeshof in Bergen om Zoom kregen een opfrisbeurt. De flats zijn eigendom van woningcorporatie Stadlander en sinds het voorjaar zijn dagelijks zo’n twintig schilders aan het werk. De schilderwerkzaamheden worden uitgevoerd door Induco, een samenwerking van meerdere partners. Edwin Asselman van SW Vastgoedverbetering is op dit project projectcoördinator.

Grote hoogte
‘Een uitdagende klus,’ vertelt hij. ‘Vooral omdat we op enorme hoogte moeten schilderen. Daar kom je met een ladder niet meer bij.’ En dus verrichten de schilders hun werkzaamheden vanuit speciale hangbruggen die aan de flats gemonteerd zijn. Omdat veiligheid voorop staat, werken de schilders met veiligheidshelmen op en harnasgordels om. Induco kreeg de opdracht voor dit werk op basis van het beste plan qua prijs/kwaliteit, klantvriendelijkheid en SROI (Social Return On Investment).

Nestkasten
Bijzonder aan dit project is dat er tijdens de werkzaamheden op elke flat tien nestkasten voor gierzwaluwen geplaatst zijn. Edwin: ‘Een kleine moeite omdat de hangbruggen er toch al hingen.’ Uitdaging voor leerlingschilders
Het schildersteam bestaat uit vakbekwame professionals en leerlingschilders. Edwin: ‘Waar mogelijk investeren SW Vastgoedverbetering en Induco in het opleiden van vakbekwame schilders. Het is altijd mooi om vakkennis over te mogen dragen.’ Tijdens dit project kregen de leerlingschilders dan ook extra informatie over schilderen op grote hoogte. En over schilderen op steenachtige ondergrond, want de balkons, galerijen en trappenhuizen die schoongemaakt zijn en opnieuw geschilderd worden hebben veel zon te verduren. Dat vraagt, in combinatie met de enorme hoogte – tussen de 30 en 40 meter – om zeer specialistische verf.

Induco staat voor Innovatie Duurzaam Collectief. Het is een samenwerkingsverband van SW Vastgoedverbetering, Lindhout Schilder- en vastgoedonderhoud, Vergouwen Vastgoedzorg, Geluk Groep, De Schrijver Vastgoedonderhoud, Snepvangers Glasservice en de installatiebedrijven P. Jansen en Van de Velde.