Kunstwerk Westfriese Hof in Hoorn

/Intermaris

Trots zijn op de leefomgeving. Dat symboliseert het kunstwerk dat op de kopgevels van het Westfriese Hof in Hoorn is gerealiseerd. Het project, waar wij afgelopen jaar planmatig onderhoud hebben uitgevoerd, heeft een fraaie afronding gekregen. Op de gevels van de 13 meter hoge gebouwen zijn muurschilderingen aangebracht door kunstenaar Collin van der Sluijs.

Toen woningcorporatie Intermaris aangaf een kunstwerk op de kopgevels te willen hebben, dacht onze projectleider Karel Loos direct aan zijn oud klasgenoot Collin van der Sluijs. Loos: “Intermaris was direct enthousiast. Collin werkt veel met vogels en de natuurlijke omgeving. Dat sprak aan. Ik nam contact op, Collin maakte wat schetsontwerpen die werden goedgekeurd en op maandag 17 mei is hij begonnen.” De rol van Loos is dat hij alles rond het artistieke project ontzorgt. Van vergunning, hoogwerker, schaftkeet, toilet, verf tot huisvesting van de kunstenaar die door de week in Hoorn verblijft. “Zodat hij zich volledig kan focussen op zijn werk.”

/Trots zijn op de leefomgeving

Collin van der Sluijs is ruim 20 jaar kunstenaar en zet zijn stempel met zijn werken in publieke ruimtes. Voor de kopgevels bedacht hij een vierluik waarin de vier seizoenen zichtbaar zijn. Van der Sluijs heeft zich voor dit vierluik onder andere laten inspireren door de Marker Wadden. “Nieuwe natuur. Vandaar de oeverzwaluw op de eerste flat. Hij kijkt naar rechts de toekomst in.” Op de tweede flat een houten vat, dat verwijst naar de rijke historie van Hoorn als havenstad, waaruit nieuw leven ontspringt. “De planten die daaruit groeien staan symbool voor de groei van de handel in Hoorn. De knoppen van deze planten heb ik op de vierde flat in volle bloei afgebeeld. Een explosie van kleur en leven.” Het idee voor de grauwe gans op de derde flat kwam bij hem op toen hij met de trein het Westfriese landschap doorkruiste. “Ik zag ze elke week groeien.”

“Het is een mooie verfraaiing van de toegangsweg naar het centrum van Hoorn. We vinden het belangrijk dat bewoners trots op hun leefomgeving kunnen zijn. We hopen zo mee te werken aan een aantrekkelijke wijk om in te wonen”, concludeert Han Leurink, directeur Wonen en Vastgoed van Intermaris.