Het werk van….. werkvoorbereider Jasper van Hofwegen

Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor de projectcoördinatie. Je zorgt onder andere voor goede planningen, vakbekwame medewerkers en de beschikbaarheid van materialen die op de bouw nodig zijn. ‘Een uitdagende baan,’ volgens Jasper van Hofwegen.

Hoe begin je de dag?
‘Ik stap elke dag rond kwart voor zeven in de auto. Dan rij ik naar het kantoor in Drachten. Daar drink ik eerst even een kop koffie en dan ga ik aan de slag met alle planningen. Meestal zijn er rond de vijftien projecten die lopen. En dan nog alle kleinere klussen,’ vertelt Jasper. Van alle projecten en klussen die lopen maakt hij overzichten waarin in één oogopslag alle werkzaamheden zichtbaar zijn. Het meest van zijn tijd zit Jasper op kantoor. Vanaf daar coördineert hij alle lopende projecten.

Kom je ook op locatie?
‘Tijdens het voortraject ga ik altijd naar de locatie. Ik wil zien waar het werk verricht wordt en kan dan alles zelf opmeten.’ Eenmaal terug op kantoor verwerk ik alle informatie; van de hoeveelheid en soorten materiaal tot het benaderen van onderaannemers.

Wat maakt je werk interessant?
‘Ik ben nu 4,5 jaar werkvoorbereider bij SW Drachten en geen dag is hetzelfde. Dat maakt dan ook dat je je nooit verveelt.’ Jasper is de spin in het web en zorgt ervoor dat projectleiders, opdrachtgevers, onderaannemers en anderen tijdig hun informatie en materialen hebben. ‘Al plan je nog zo strak, er gebeuren altijd onverwachte dingen. Denk aan de weersomstandigheden, materiaal dat niet op tijd geleverd is of medewerkers die ziek worden. Dan is het zaak om het hoofd koel te houden en samen met de projectleider en/of de onderaannemer de planning zo te verschuiven dat iedereen aan het werk kan blijven en de einddata toch gehaald worden.

Het allermooiste aan zijn baan?
‘Als ik mij realiseer dat we met zijn allen weer een mooi project met goed resultaat gedraaid hebben.’

(dit artikel verscheen eerder in NieuwSWaarde, november 2019)