Henk van Lith al 43 jaar calculator in hart en nieren

Op vier september 1978 begon de carrière van Henk van Lith als Calculator bij Schilderswacht, nu SW Vastgoedverbetering. De meesten kennen hem als de man met de duimstok, of de man met veel humor, maar Henk heeft van alles meegemaakt in de jaren bij SW, van een verandering in de bedrijfsnaam, tot aan het uitbreiden van de vestigingen. Nu, 43 jaar later, verlaat hij zijn functie welke hij in deze tijd met volle passie heeft bekleed. “Wanneer ik terugdenk aan mijn tijd bij SW, dan kijk ik hier écht met voldoening op terug. Het is mooi om te zien hoe SW door de jaren heen is veranderd en vooral ook is gegroeid naar een bedrijf dat het volledige onderhoud van vastgoed oppakt”, aldus Henk. In dit artikel blikt hij terug op zijn jaren bij SW Vastgoedverbetering.

Een begin om nooit te vergeten

Vanuit de Schilderschool in Zwolle, specifiek de opleiding Chemisch Technisch, is Henk op zoek gegaan naar een passende baan. Echter, waren er in deze tijd weinig banen in dit vak te vinden, waardoor hij al snel de kwast oppakte en is gaan schilderen. Ondanks dat het schilderen hem zeker goed afging, lag hier niet zijn passie. Daarom solliciteerde hij op de functie calculator “schilderwerk” bij Mulder schilders destijds in Hoogeveen. Henk vertelt verder: “dit sloot meer aan bij mijn opleiding. Echter de combinatie van administratie/calculatie en het lokale karakter van het bedrijf trok mij naar 1.5 jaar niet meer zo, ik zocht naar meer afwisseling en een nieuwe uitdaging. Op dat moment zag ik een advertentie van SW, destijds Schilderwacht, Almelo in de krant. De advertentie sprak mij met name aan door de landelijke dekking die dit bedrijf uitvoerde. Ik heb dan ook direct bij hen gesolliciteerd, en die tijd vergeet ik écht nooit meer.”

Na een kort eerste gesprek werd Henk al snel uitgenodigd voor een sollicitatie en kennismaking. Op vrijdagavond om 16:00 uur reed hij vanuit Hoogeveen naar Almelo voor een gesprek met Herman Goossen, destijds financieel directeur. “Het eerste gesprek ging totaal anders dan ik verwachtte”, Henk vertelt verder: “Tijdens mijn eerste gesprek hebben wij het niet gehad over mijn competenties, maar meer over mij als persoon. Dit gaf voor mij ook direct het sociale aspect van het bedrijf weer, het voelde prettig en fijn. 14 dagen later mocht ik weer op gesprek komen, waar de serieuze zaken werden besproken. Na het afronden van dit gesprek, ben ik aangenomen en heb ik samen met de directeur en boekhouder en aanwezige bedrijfsleider een biertje hierop gedronken. Dit is mij altijd bijgebleven, want dit geeft ook echt het laagdrempelige aspect van het bedrijf weer. Door de jaren heen is er veel veranderd, maar dit is toch altijd wel gebleven.”

SW door de jaren heen

Binnen SW is er door de jaren heen veel veranderd, zo is er gezocht naar een alomvattende naam en zijn er veranderingen aangebracht betreffende de verscheidene disciplines. “Toen ik begon op de functie Calculator in Almelo, was er al een scheiding tussen Calculatie schilderwerk en de overige werkzaamheden. Samen met mijn collega Uitvoerder was ik verantwoordelijk voor het inmeten onderhoudsschilderwerk, waar mijn andere collega Calculator verantwoordelijk was voor de nieuwbouw.” Door de landelijke dekking die SW destijds al aanbood, zaten ook veel opdrachtgevers in het westen gevestigd. Dit hield in dat Henk en zijn collega veel in de auto zaten om iedere opdrachtgever te kunnen bedienen. Henk vertelt verder: “Samen met mijn collega moest ik dus veelvoudig op en neer naar diverse regio’s in Nederland vanuit Almelo. Naast de landelijke dekking had SW destijds ook opdrachtgevers die buiten Nederland vastgoed hadden. Hierdoor heb ik ook in België en Duitsland diverse objecten mogen opmeten. Dit was dan ook het leuke van mijn werk, want zo kwam je bij objecten die je normaal bij een traditioneel schildersbedrijf niet vaak zou tegenkomen. Zo hebben wij van alles opgemeten; woningen, zorgcentra, scholen, maar ook bruggen en opslaghallen, olieopslagplaatsen van defensie, PTT-energiehuisjes door heel Nederland alsmede telefooncellen en Center Parcs.”        

Naast de vele opdrachten, was er in ’78 ook een isolatiegolf aan de gang. Tijdens deze golf heeft SW, destijds Schilderwacht, zich opgedeeld in vier uitvoermogelijkheden. Zo werd Isowacht, Betonwacht en Gevelwacht naast Schilderswacht in het leven geroepen. Henk vertelt over deze tijd: “In die tijd werden wij vaak herkend als schilderbedrijf, terwijl wij meer disciplines kenden en konden uitvoeren. Om deze reden is er gekozen voor deze divisies. En met succes, zodoende konden opdrachtgevers ons sneller bereiken c.q. vinden. SW had in die tijd zeer gevarieerde opdrachtgevers hetgeen resulteerde in veel opdrachten en werkgelegenheid. Zelfs tijdens de economische crisis van 1980 en volgende jaren kon SW altijd voldoende werk binnenhalen, waardoor in 1990 ook de eerste regiokantoren geopend konden worden. Met de komst van de kantoren in Amsterdam, Rotterdam en later in overige regio’s konden wij nog meer opdrachtgevers regionaal bedienen. Dit deden wij dan ook zeker door de vele disciplines die wij aanboden bij onze opdrachtgevers. Om deze reden is dan ook in 2003 de naam SW Vastgoedverbetering gekomen, deze naam is écht allesomvattend voor wat wij als bedrijf doen en hebben gedaan.”

Dat SW is veranderd door de jaren heen is een feit, maar ook heeft de functie van Henk veranderingen meegemaakt. Van calculatie op papier naar een geautomatiseerde calculatie, Henk vertelt: “zo rond 1984/1985, zagen wij de noodzaak van automatsering bij het calculeren, eerst het programma van Admical”, later “Gilde” en toen “Acecom” (het huidige Alert). Voorheen deed ik dit altijd met een potlood en gum op voorbedrukt calculatie papier en bespraken wij dit vervolgens met de directie, hetgeen resulteerde in meerdere malen gummen en opnieuw alles weer handmatig optellen. Dit nam natuurlijk veel tijd in beslag. De automatisering van de calculatie was dus een verademing. Je had nu ook meer tijd om andere dingen goed op te pakken, zelfs de duimstok werd vervangen door rolmaten en digitale meters, toch heb ik altijd aan mijn trouwe duimstok vastgehouden, dit tot grote lol van mijn huidige moderne jongen collega’s welke uit een nieuw tijdperk komen.”

Een Calculator in hart en nieren

Zoals eerder aangegeven, heeft Henk zijn passie in de Calculatie gevonden. Door de variatie in zijn werk is het dan ook nooit gaan vervelen. “Doordat ik met veel verschillende en mooie opdrachten bezig was, was geen enkele dag voor mij hetzelfde. Tijdens mijn functie ben ik dan ook met veel verschillende mensen in aanraking gekomen.” Ook had Henk gezien zijn achtergrond altijd veel interesse in verfproducten en hun eigenschappen, dit is ook belangrijk bij het calculatiewerk. Ondanks dit alles is ervaring in dit vak belangrijk, zo vertelt Henk: “Een computer is simpel gezegd nog steeds een rekenmachine, maar uiteindelijk moet je denkbeeldig net doen of je zelf aan het schilderen bent en het gevoel hebben; kan ik dit uitvoeren binnen de tijd die de computer aangeeft? De normen die in de computer staan beschouw ik al een onderlegger, maar uiteindelijk bepaal je zelf of er gecorrigeerd moet worden.”

Tijdens zijn functie door de jaren heen heeft Henk ook nieuwe collega’s binnen SW wegwijs gemaakt, dit niet alleen om zijn kennis over te dragen, maar ook omdat hij het vaak fijn vindt mensen te helpen. Zo vertelt hij: “Vaak kan ik net het inzicht, of andere kijk, op een probleem bieden die zij misten. Ik vind het fijn dat ik mijn ervaringen met hen kan delen, vooral de jonge schoolverlaters kunnen geweldig met de computer omgaan, veel beter dan ik, maar praktijkervaring is nog niet aanwezig, zo kun je elkaar toch goed aanvullen.”

Een aspect dat blijvend is aan SW Vastgoedverbetering

Door de jaren heen zijn er veel veranderingen geweest, maar één aspect is bij SW Vastgoedverbetering volgens Henk niet veranderd. “Dat is namelijk het sociale aspect van het bedrijf, waarbij laagdrempelig naar voren komt en je je onderdeel van het team voelt. Mijn collega’s, en ook directie, zijn makkelijk aanspreekbaar en het “wij” gevoel voert de boventoon. Daarnaast is er ook naast de werkzaamheden ruimte voor een beetje humor of een bakje koffie. Dit maakt toch echt wel de sfeer binnen een bedrijf, en bij SW zit dit meer dan goed!”, aldus Henk.

Met pensioen

Ondanks zijn pensioen is Henk nog dagelijks met zijn werk bezig. Tijdens het fietsen of wandelen ziet hij de nodige gebreken aan gebouwen en achterstallig onderhoud, zijn vrouw kijkt hem dan wat meewarig aan en zegt: “laat het los wat kan jou dat schelen”, vervolgens noemt Henk ook nog de prijs wat het moet gaan kosten. Dit zit nog in de aard van het beestje en is moeilijk los te laten.

Dat Henk dan ook met veel voldoening terugkijkt op zijn tijd bij SW is vanzelfsprekend. “Wanneer ik kijk naar het bedrijf waar ik in 1978 gestart ben, zie ik veel mooie veranderingen die resulteerde in de groei van het bedrijf, we staan er goed op in de branche en de komende tijd zal dit ook wel zo blijven. Het fundament van SW, vanuit het verleden opgebouwd, staat als een huis eigenlijk zou je moeten zeggen wolkenkrabber!”

Gelukkig staat er al veel op de planning voor het pensioen, waardoor Henk zich niet hoeft te vervelen. “Samen met mijn vrouw gaan we regelmatig naar Engeland, waar familie en ons kleinkind woont. We doen rustig aan eerst even verder afkicken om het zo maar eens te zeggen en vervolgens kijken waar we altijd nog graag naar toe willen, zoals Rome.” Ook ziet Henk uit naar een treinreis in Zwitserland en verdere stoomtrein trajecten in Engeland/Schotland. “Ik kom uit een spoorweg familie dus dat zit een beetje in mijn genen. Nu dat mijn pensioen er is, heb ik hier tijd voor.”, aldus Henk. Naast de rondreizen, zal Henk een andere grote passie weer op willen pakken, namelijk: de accordeon. Dit instrument heeft hij vroeger al bespeeld en in januari zal hij dit weer verder bijschaven doormiddel van lessen.