Een dag van een bewonersbegeleider

Een dag van bewonersbegeleider Ellen te Brake

De dauw trekt nog maar net op als ik over de Van Brienenoordbrug Rotterdam in rijd. In opdracht van woningcorporatie Havensteder zijn we met een groot renovatie- en verduurzamingstraject bezig aan de Schimmelpenninckflat. We zijn hier inmiddels ruim driekwart jaar bezig en het einde is in zicht. Ik rijd het bouwterrein op om klokslag 7u en zie de uitvoerder al druk in de weer.

/Ellen

"Ik heb echt de leukste functie die er in de bouw te vinden is!"

Vandaag beginnen we de dag met een fotoshoot en ik heb een leuk gezelschap van bewoners bereid gevonden hier aan mee te werken. Daar komen ze aan; mevrouw van Nr. X en meneer van Nr. Y. 'Wat zien jullie er allemaal prachtig uit', begroet ik ze vrolijk en we maken een praatje terwijl we wachten op de fotografe. De hele entree is vernieuwd en de bewoners spreken zich uit over het verfrissende resultaat. 'De scootmobielparkeerplek is een gouden greep' zegt meneer B. 'Weet u al welke afbeelding van Rotterdam er op de muur in de hal komt te staan?', vraagt mevrouw van Nr. Z nieuwsgierig. 'Zeker', zeg ik en ik haal een kleine poster uit de keet om aan de bewoners te laten zien. 'Prachtig', geven ze aan, ‘Een mooie finishing touch van al deze werkzaamheden.' Dana de fotografe is er nu ook en behendig instrueert ze iedereen volgens het script in de juiste pose. Het gaat heel natuurlijk, want het is hun eigen woongebouw, hun thuis. Ook voelen de bewoners zich thuis bij ons in de keet. Ze geven aan dat ze zich altijd vrij voelen om even aan te komen voor vragen of uitleg. De serie foto's met bewoners zit er op en ik besef me hoe verbindend dit moment voor de bewoners en ons was.

/Ellen

"Ik geniet ervan om dit hele proces van ontwerp tot uitvoering mee te krijgen en ook wat een eer het is om het vertrouwen van de bewoners te krijgen, om achter zoveel voordeuren te kijken."

De shoot is klaar en nu kan de dag echt beginnen. Samen met de uitvoerder loop ik een rondje langs de woningen waar vandaag gewerkt wordt. Het maakt behoorlijk lawaai en vaklieden lopen in en uit, maar niemand klaagt en alles loopt vloeiend. Na de lunchpauze loop ik naar de bewoners waar we vandaag de werkzaamheden afronden, om de handleiding te overhandigen van alle vernieuwingen die zijn aangebracht, zoals de mechanische ventilatie. Ik geniet ervan om dit hele proces van ontwerp tot uitvoering mee te krijgen. Wat is het een eer om het vertrouwen van de bewoners te krijgen, om achter zoveel voordeuren te mogen kijken. Dat de bewonerscommunicatie in een vroeg stadium is opgestart, draagt zeker bij aan de goede sfeer en maakt dat ons team de werkzaamheden vlot en goed kan uitvoeren. 'Het wordt mooi' gaat door mijn gedachten, maar waar ik ontroerd van raak als ik later die dag naar huis rijd, is dat de bewoners zich tevreden voelen met onze aandacht, elkaar ook wat meer vinden gedurende dit proces door de informatie- en contactmomenten en ik ze vandaag in een glimp van trots zag genieten van een stukje extra wooncomfort op hun paar eigen m2 Rotterdam. Ik heb echt de leukste functie die er in de bouw te vinden is!