/

Senior HR Adviseur Anke Buist over de verschillen

De arbeidsmarkt toen en nu: Enorme verandering

Anke Buist is Senior HR Adviseur en al sinds 2011 werkzaam bij SW. Sinds haar komst is de arbeidsmarkt enorm veranderd. Anke Buist over die periode: “Toen ik bij SW begon waren de gevolgen van de financiële crisis merkbaar. In de eerste jaren was er sprake van krimp van het personeelsbestand en werd de flexibele schil erg belangrijk. In het laagseizoen had SW minder opdrachten en was er minder inzet van personeel nodig. Goede nieuwe medewerkers waren via via gemakkelijk te vinden en als je een uitzendbureau belde, dan waren er genoeg potentiële kandidaten. Over het uurloon werden snel afspraken gemaakt, maar over andere arbeidsvoorwaarden werd weinig gesproken. Een medewerker was al blij als hij wist dat hij het hele seizoen bij een bedrijf kon werken.”

Ook op vacatures voor calculators, werkvoorbereiders, uitvoerders en ander kantoorpersoneel kwamen veel sollicitaties binnen en kon er gekozen worden uit meerdere goede kandidaten. “SW had de luxe om te kijken welke sollicitant het beste paste. Hoe anders is dit nu. Van een overschot aan vakmensen is er nu juist sprake van een tekort aan vaklieden. Tegenwoordig staat onze website vol met vacatures en doen we er alles aan om deze zichtbaar te laten zijn bij potentiële medewerkers. Geen media of marketingmiddel wordt hierin geschuwd. We moeten duidelijk maken dat werken bij SW echt zo leuk is als wij zelf allemaal ervaren.”

Het gaat tegenwoordig niet meer alleen om salaris

/ Anke Buist - Senior HR adviseur

“Zodra een goede sollicitant zich aandient, wordt deze zo snel mogelijk uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek gaat het er niet alleen om of wij de kandidaat geschikt vinden, maar wordt uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van SW, de structuur, professionalisering van de afgelopen jaren en de kernwaarden zoals sociaal, vrijheid en persoonlijke ontwikkeling. Als beide partijen het zien zitten met elkaar, dan volgt er een persoonlijk voorstel inzake alle toepasselijke arbeidsvoorwaarden. Dit gaat tegenwoordig niet meer alleen om het salaris. De secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioen, reisuren- en reiskostenvergoedingen, 4-daagse werkweek, verlofdagen en doorgroeimogelijkheden zijn tegenwoordig net zo belangrijk. Na overeenstemming wordt dan de definitieve arbeidsovereenkomst opgesteld en wordt er een afspraak ingepland om de indiensttreding af te ronden. Hieruit blijkt dat SW tegenwoordig aardig wat meer inspanning verricht om potentiële medewerkers te vinden en aan zich te binden. Uiteraard mag je van een professioneel bedrijf als SW ook niet anders verwachten. Dit doen we met veel plezier en volledige inzet voor de juiste aanvulling op onze teams!”

Zoals Anke al eerder aangaf, wordt ieder media of marketingmiddel ingezet om personeel te werven. Dit promofilmpje en het reclamebord aan de keet zijn hier een mooi voorbeeld van. Het reclamebord hangt op bouwplaatsen door het hele land. Wij denken dat mensen graag in hun eigen regio willen werken en dat het een toegevoegde waarde is dat we een landelijke organisatie zijn waarbij alles goed geregeld is. In het promofilmpje verteld een van onze vakmensen waarom hij graag bij SW werkt.