70 jaar SW: Ervaren vakmannen vertellen

SW Vastgoedverbetering viert met trots haar 70-jarig jubileum. Drie toegewijde gezichten van het bedrijf met minimaal 40 jaar ervaring, schilder Piet van der Weide , allround schilder Gerrit Olthuis én teamleider schilder Peter Duinmaijer, delen hun ervaringen en hoogtepunten die zij beleefden bij SW en blikken vooruit op de toekomst.

Decennialange ervaring bij SW

Na 45 jaar in het werkveld kijkt Piet niet alleen terug op zijn eigen ervaring bij SW, maar ook op de veranderingen in het bedrijf die hij heeft meegemaakt. “Onze reis begon als een bescheiden bedrijf, en nu zijn we uitgegroeid tot een gerespecteerde naam in de sector”, zegt hij trots. “Het voelt hier als een grote familie.”

Peter begon op zijn 16e bij schildersbedrijf Wolda, een bedrijf dat 20 jaar terug is overgenomen door SW Vastgoedverbetering. Hij benadrukt de dynamiek van verandering in zijn werk. “Uiteraard veranderde het bedrijf, maar het bracht vooral efficiëntie en groei met zich mee”, merkt hij op. Hoewel SW een grote organisatie is, ervaart hij het nog steeds als werken in een hecht team. “Ik werk af en toe nog samen met mijn oude Wolda-collega’s bij SW, dat maakt het werk extra leuk.”

Piet een echte SW-er

Groei van de organisatie

Gerrit, met bijna 40 jaar ervaring bij SW, deelt zijn persoonlijke hoogtepunt: het behalen van een leidinggevende positie. “Leidinggevende worden na zoveel jaar bijdragen aan het bedrijf is voor mij een hoogtepunt”, zegt hij trots. “Het laat zien dat SW kansen biedt om te groeien en bij te dragen aan het bedrijf.” Gerrit werpt ook een blik op de transformatie van het bedrijf door de jaren heen: “We hebben het bedrijf echt zien groeien van een schildersbedrijf, wat het 40 jaar geleden in mijn geval nog was, puur schilderen, naar wat we nu doen. We hebben hele renovatieteams die actief zijn, van dakbedekking tot mechanische ventilaties, keukens, tegelwerk, noem maar op. We hebben tevens een 24/7 servicedienst. Dat is allemaal van deze tijd.” Piet voegt toe: “Ik vind het geweldig dat zowel de werknemer als het bedrijf het zo lang met elkaar kunnen volhouden. Het is een wisselwerking van geven en nemen, waarin SW altijd met je meedenkt. Ik voel mij met recht een echte SW’er.”

Positieve veranderingen

In 70 jaar tijd verandert er veel bij een bedrijf. Zo ook bij SW. In de afgelopen jaren zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd en dat merken de heren. Zo vertelt Gerrit: “De schaftgelegenheid is nu dik in orde en er zijn mooie bussen voor het werk. Vroeger moesten we nog vaak met onze eigen auto naar het project. Deze veranderingen maakt ons werk niet alleen efficiënter maar toont ook de zorg van het bedrijf voor het welzijn van de medewerkers.” Peter vult daarbij aan: “Ook werken we tegenwoordig met nieuwe en betere materialen en tools, voornamelijk in houtrot. Vroeger bestonden sommige tools nog niet, maar dat maakt het werk nu wel een stuk efficiënter. Ook zijn de veiligheidsvoorschriften aangescherpt wat het werk een stuk veiliger maakt. Zo zijn bijvoorbeeld de steigers van nu echt niet meer te vergelijken met die van vroeger. Dat geeft ook meer vertrouwen tijdens het werk.”

Hoogtepunten

Ook hebben zowel Gerrit, Piet en Peter hoogtepunten. Piet vertelt hierover: “Een paar jaar terug waren wij klaar met een project in Ter Apel en werden wij uitgenodigd om mee te lunchen. Niet alleen met collega’s, maar ook met alle bewoners. Dat zijn de leuke momenten.” Het hoogtepunt voor Schilder Peter zijn alle gezellige momenten met collega’s. “De tijd is voorbijgevlogen. Werk doen wat je leuk vindt, met leuke collega’s, dat is voor mij het hoogtepunt”, aldus Peter. Voor Gerrit was het hoogtepunt toen hij 50 jaar werd. “Mijn collega’s hadden mijn hele slaapkamer versierd en leuk aangekleed, dat was erg grappig. Iets wat mij altijd bij blijft.”

Inspiratie voor de toekomst

Teamleider Gerrit deelt ook graag zijn inzicht en inspiratie voor de volgende generatie. “We moeten jongeren de tijd geven om het vak te omarmen. Als ervaren medewerkers moeten we hen begeleiden en inspireren, zodat vakmanschap en toewijding worden doorgegeven aan de volgende generatie.” Peter vult aan: “Het is een prachtig vak, dat is aan ons om te laten zien aan de jongere generatie.”