Loading

Werken aan een groene toekomst

Werken aan een groene toekomst

Werken aan een groene toekomst

28 november 2019

De flats aan de Schepen van Voorsthof in de Arnhemse wijk Kronenburg staan in de steigers. De 109 appartementen van woningcorporatie Volkshuisvesting worden grondig verbouwd. Een enorm steigerdoek met de tekst Groene toekomst: Deze appartementen worden verduurzaamd & vernieuwd laat zien dat tegelijkertijd gewerkt wordt aan een beter energielabel. ‘Ze werken zo netjes,’ vertelt een 82-jarige bewoonster. ‘En het knapt zo lekker op.’

Op de parkeerplaats voor de flats aan de Schepen van Voorsthof in de Arnhemse wijk Kronenburg klinken zaaggeluiden. Ze komen uit de bouwkeet die omgebouwd is tot zagerij. Daarnaast verschillende bouwketen en busjes van verschillende onderhoudsbedrijven. Het kan niemand ontgaan; hier wordt gewerkt aan groot onderhoud. ‘We werken samen met veel partijen,’ vertelt Leroy de Koning, projectleider SW Zwolle, tijdens een rondleiding. ‘Van asbestbestrijders tot gietvloerspecialisten, van ventilatieservice tot gevelrenovatie en van dakbewerkers tot schilders en brandbeveiligers.’

Opruimactie
De voorbereidingen voor de werkzaamheden startten in juni. Leroy: ‘Nadat de containers geplaatst waren hielden we een opruimactie. In een weekend konden bewoners al hun oude spullen uit hun appartement en opbergruimte in de container gooien. De opdrachtgever regelden de afvoer.’ Een gouden actie. Er ontstond een levendige en spontane ruilhandel en uiteindelijk werd 155 kuub afval afgevoerd.

Energiezuinige woningen
De 109 appartementen krijgen een flinke opknapbeurt. De buitenkant van de flats krijgen een facelift en de woningen worden energiezuiniger. De meeste woningen gaan van  energielabel C of D naar A. Leroy somt in sneltreinvaart de werkzaamheden op; asbestverwijdering, schilderwerk aan kozijnen en galerij, vervangen van balkons, ramen en kozijnen, nieuwe privacyschermen op het balkon, nieuwe dakventilatoren, vervangen van rookmelders en aanbrengen van een perilexaansluiting ten behoeve van elektrisch koken, dakvervanging (aanbrengen groendak), plafondisolatie in de bergingen, en een gietvloer in de verkeersruimtes. De bewoners mochten de kleur van de vloer kiezen en kozen voor een roodachtige tint. Zij kozen voor een roodachtige tint. De appartementen aan de zonzijde liggen in het warmste gebied van Arnhem en krijgen daarom extra zonwering.

Betrekken van bewoners
Bij groot onderhoud ervaren bewoners altijd overlast. Willy van Wessel, uitvoerder van het project beaamt dit. ‘We informeren de bewoners al in een vroeg stadium en proberen zoveel  mogelijk rekening te houden met hun situatie, met name de bewoners die minder valide zijn.’

Keurige mannen
Een aantal appartementen zijn klaar. Het verschil is enorm. De roestbruine deuren en kozijnen en de blauwe panelen van de relingen zijn geschilderd in gebroken wit. ‘Lekker fris,’ reageert de 82-jarige bewoonster. Ze is vooral blij dat de oude schuiframen vervangen zijn door kiepramen. ‘Kan ik eindelijk eens een keer mijn ramen goed schoonmaken.’  In het bewonersboekje las ze dat ze een bloembak aan haar balkon krijgt.  ‘Zo aardig! Kan ik straks ook hangplanten voor mijn balkonnetje kopen. Ik ben echt blij met alle veranderingen. Het is een dagje even behelpen, maar ze werken heel netjes.’  Ze wijst naar de lopers die op de vloer liggen om haar vloerkleed te beschermen. Keurige mannen. Ik kan niet anders zeggen.’

(dit artikel verscheen eerder in NieuwSWaarde, november 2019)