Loading

Monument energieneutraal – Oostwold

Monument energieneutraal – Oostwold

Monument energieneutraal – Oostwold

28 augustus 2017

Restauratie en verbouwing tot groepsaccommodatie
Een vervallen en leegstaande 19e eeuwse boerderij in het Drentse Oostwold is in 2016 volledig verbouwd en gerestaureerd. SW heeft in samenwerking met bouwbedrijf Schreuder uit Onstwedde de verduurzaming van het monumentale pand uitgevoerd.

In een periode van een jaar tijd hebben de samenwerkende partijen het pand vakkundig gerestaureerd en verbouwd. Met respect voor oude kenmerken zoals authentieke luiken en vensterbanken, linnenplafonds, bedsteewanden, gefigureerd glas, houten vloeren en monumentale balklagen is het voorhuis volledig verbouwd, waar mogelijk hersteld en comfortabel afgewerkt naar de maatstaven van deze tijd. De slaapkamers zijn geheel nieuw gebouwd binnen in het grote schuurgedeelte. Ondanks dat dit geheel nieuw is ingericht, is er wel voor gekozen om de monumentale stijl ook hier zo veel mogelijk te behouden. Dit is terug te zien in de plafonds, in originele staat gebleven gemetselde muren en houten gebinten en prachtige deuren met authentiek deurbeslag.

Aan de gevels en het dak moest veel restauratie- en renovatiewerk verricht worden. De goot- en dakconstructie en de kozijnen waren in slechte staat. Al deze elementen zijn met zorg, vakkundig gerenoveerd. Uiteraard is zowel het houtwerk aan de gevel als het inpandige houtwerk in traditionele kleuren geschilderd.

Energieneutraal
De boerderij is na oplevering geheel energieneutraal. Zo is er bijvoorbeeld geen gasaansluiting, de boerderij krijgt zijn energie door een groot zonnepanelenveld achter de boerderij en door middel van een warmtepomp. Daarnaast zijn alle verblijfsruimtes voorzien van hoogwaardige isolatiematerialen in zowel de vloer, het plafond als de wanden.

Groepsaccommodatie
Het pand is hiermee voorbereid op zijn nieuwe bestemming en doet vanaf heden dienst als groepsaccommodatie. De groepsaccommodatie is bestemd voor groepen van max. 18 personen. Voor deze bestemming is het huis voorzien van een gezamenlijk te gebruiken voorhuis (woonkamer, woonkeuken en keuken), 9 slaapkamers elk met eigen badruimte, een wellnessgedeelte (whirlpool, zwembad en sauna) en een speelruimte voor kinderen. De verbouwing is begin augustus 2016 afgerond.

Klik hier voor de verhuurders informatie van deze boerderij.

Deel op...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn